Hamilton

Utdrag fra Fiendens Fiende

 

Neste film i rekken om Carl Hamilton er et utdrag fra boken Fiendens Fiende som ble sluppet i 1989, hvorpå helheten av fortellingen i Fiendens Fiende ble sluppet som serie i 1990. Forhøret er en kortere film på omlag 60 minutter som går i dybden på et kapittel i boken, hvor Carl Hamilton må vitne forran Riksdagens Konstitusjonelle Utvalg, etter at Hamilton har gjennomført et politisk drap, så vel som en redningsaksjon av svenske gisler, i samarbeid med spesialenheter fra PLO. Også i denne filmen spilles Hamilton av Stellan Skarsgård.

Filmen krever en viss forkunnskap av tilskueren, og om man bare vil se en film, kan det lønne seg å se på serien fra 1990 først, eller å ha lest boken, før man legger ut på denne fornøyelige filmen. Den krever en viss kontekst for å bli forstått i alle sine aspekter.

Fiendens Fiende som TV-serie

Fiendens fiende er flere fortellinger samlet i en bok, og det er derfor til fordel for fortellingen at denne boken ble omtolket som en TV-serie . Fortellingen er full av diverse forviklinger, og ikke alt leder til samme mål. Man kan alså vente seg en springende spenningskurve, så vel som flere høydepunkter. Her spilles Hamilton av Peter Haber, i det som muligens er den beste tolkningen.

Historien i seg selv setter Carl Hamilton ovenfor en rekke forskjellige utfordringer, og de er ikke alle relatert til hverandre. På den ene siden skal et Gisseldrama i Midtøsten løses, mens man på fronten mot Sovjetunionen skal bekjempe både militære trusler, så vel som feilinformasjon fra falske avhoppere, så vel som svenske dobbeltagenter.

Serien er utgitt på DVD, og består av åtte sammenhengende avsnitt. Den kan være litt vanskelig å få fatt på, men man vil kunne komme over forskjellige utgivelser.