Ymse

En av tidenes beste regissører

Det finnes mange store regissører rundt omkring i verden, men ikke mange kan måle seg med en av den rikeste og mektigste filmregissøren i Hollywood. I dag skal vi nemlig se nærmere på Steven Spielbergs sin oppvekst, til hans store suksess.

Litt bakgrunns historie om Spielberg

Steven Spielberg ble født i Cincinnati, Ohio, 18 Desember 1946. Han var en av de eldste av fire barn. Hans far, Arnold, var en elektroingeniør, som arbeidet med datamaskiner. På denne tiden var datamaskiner ganske nytt. Hans mor, Leah, jobbet som konsertpianist. Steven klarte seg ikke så bra på skolen. Han viste lite entusiasme for studiene og fikk bare middelmådig karakterer i alle fag. Som alle andre amerikanere etter krigen, flyttet Spielberg mye på seg. Jobben til Spielbergs far, fikk familien til å flytte til Haddonfield, New Jersey, og så videre til Phoenix, og havnet til slutt i Silicon Valley, San Jose, California. Det var her blomstringa til Spielberg begynte.

Den første filmen Spielberg husker å ha sett på kinolerretet var «The Greatest Show on Earth», en spektakulær film fra 1952, regissert av Cecil B. De Mille. Lille Steven begynte å filme med 8 mm film med familiens hjemme kamera. Han filmet camping turer og andre aktiviteter, men syntes etter hvert at dette var dårlig, så han begynte å lage en kortfilm, der han filmet fra forskjellige kameravinkler og brukte primitive spesialeffekter. Da han var 12 år laget han en film fra manus og brukte skuespillere. Han brukte mer tid på filming enn det han gjorde på skolen. Karakterene var ikke gode nok og det hindret han i å komme inn på de anerkjente universitetene, men han kom inn på California State College og bestod.

Suksessen

Første filmen Steven Spielberg regisserte profesjonelt het «Duel». I USA er «Duel» den beste filmen som er laget for amerikansk fjernsyn “ifølge amerikanere”. Han ble overveldet av kvaliteten og da han så de $ 350 000 som ble brukt i filmen, samlet inn $ 5 000 000 og $ 6 000 000, om man tar med inntektene fra utlandet. Suksessen til Steven bare fortsatte å vokse. Etter hvert lagde han filmer som «Jaws», og etter det «Close Encounters of the Third Kind», som var hans største personlige film. Neste film han lagde het «1941» og ble en katastrofe, men han klarte raskt å hente seg inn, da han lagde Indiana Jones serien og «E.T.» (1982). Den mest hypede og intensive førutgivelses i filmverdens historie, var Spielbergs mega-hit “Jurassic Park”. Rundt denne tiden og på 90-tallet lagde han store filmer. Filmer som «Schindlers liste» og «Saving Private Ryan» er en av de største han har laget, og kan høres på med apple airpods. «Saving Private Ryan» fikk hele 5 oscar priser, nominert til 74 nominasjoner rundt omkring i verden, og vant 74 av 74 ganger.