Uncategorized

Filmene der menn er menn

Romantiske svisker, feministiske komedier og blaute grine-filmer, nei det er ikke det barske menn vil ha. Jo, det er helt greit å krype under pleddet med en skål med popcorn dandert med nonstop og sjokolade-strø, men da skal det være skikkelig manne-film som ruller også. Typiske for macho filmer er en rekke klisjeaktige floskler.

Er du mann og vil samle kameratene for en skikkelig testosteron-basert filmkveld er det noen enkle fakta som gjelder:

  • Slåsskamper og vold
  • Nedlatende tale til det motsatte kjønn
  • Lugubre kulisser
  • Null mening

La oss se på noen barske filmer for menn fra henholdsvis 80, 90 -og 2000-tallet.

Orions Belte

Denne klassikeren fra 80-tallet viser oss de fantastiske teatralske ferdighetene til skuespillere som Helge Jordal, Sverre Anker Ousdal og Jon Eikemo for. Intrige-basert action film fra Norge var ikke vanlig på denne tiden, men denne lykkes svært godt. Tema omhandlet den norsk russiske grensen og interessene for naturressurser og landområder i den kalde krigen.

Orions Belte tok i så måte et alvorlig stormakt politisk tema opp relativt freidig der de er plassert i skvisen mellom stormaktene USA og Russland. Filmen ble betydelig bedre med den unge og vakre Kjersti Holmen i rollen som spionen Eva. Filmen er dypt aktuell i dag, før det smeller mellom stormaktene igjen.

Kill Bill

Kill Bill høres ut som en brutal film og det er den. Det mange glemmer i Quentin Tarantinos makabre verden, er at filmen er en hyllest til kvinnfolka. For mer forbanna kvinnfolk enn The Bride spilt av Uma Thurman skal man lete lenge etter. Og det har hun god grunn til, for den behandlingen hun ble utsatt for, skaper hat i sinnet hennes. Et hat som skal gjøre henne til en drapsmaskin utenom det vanlige.

Og ja, gutta hun er ute etter, de får som virkelig som fortjent. Hun har blitt voldtatt, lemlestet og begravd levende av forferdelige menn. Tarantino har en skrudd fantasi, men tross alt, her får både kvinner og menn utløp for det iboende raseriet de opplever når de må være i samliv med et forferdelig menneske. Skal man rydde opp etter samlivsbrudd, bør man gå for de billigste forbrukslån, da disse gir overskuddet man trenger i en slik situasjon.

300

Et gresk krigsdrama med barske menn. Men er det egentlig en film for barske menn? Vi tror kanskje at 300 er en barsk film for den skjeve delen av samfunnet, der glinsende brystkasser og struttende bakdeler i en slags orgie utspiller seg over 2 timer. Det eneste som får oss menn til å elske filmen er hovedrolle innehaveren Lena Headey, også kjent fra serien der hun spiller den sadistiske arvtakeren Cersei Lannister.

300 handler om en kamp om Sparta, lenge før de nordiske forsøkte seg som barske vikinger. Vi snakker om gladiatorer, slaver, offer-kultur, brutalitet og makt på den aller råeste måten. Filmen er svært eksplisitt og brutal der den viser seirende og falne på slagmarken. Det er bare å finne fram godteposen og sette seg godt til rette.